Factory meets Factory zeer geslaagd!

Een dag in het teken van producerende bedrijven.

We hebben er 3 jaar op moeten wachten, maar op dinsdag 28 juni was het eindelijk weer zover: we ontmoetten een groot aantal producerende bedrijven en partners live in de Prodentfabriek in Amersfoort voor het BrainSys event “Factory meets Factory”. Het was een dag boordevol praktijkgerichte, informatieve en inspirerende sessies. Een dag waarin innovaties op softwaregebied door onze partners werden toegelicht en onze klanten aan het woord waren over hoe zij omgaan met de uitdagingen van vandaag de dag, en welke software oplossingen zij gebruiken om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Lees hieronder het hele verslag of bekijk de aftermovie

Woord van welkom

De enthousiaste hosts van de dag waren Mieke Smit en Leo van der Schee van BrainSys. Zij kondigden de sprekers van de plenaire sessies aan in de voormalige productiehal van de tandpastafabriek. Sjef Mulders, Managing Director van BrainSys, trapte het event af met een welkomstwoord aan alle aanwezige bezoekers. Hij lichtte de BrainSys Industry Suite toe, waarbij Exact de basis vormt als ERP-systeem. Mensen stellen Sjef vaak de vraag hoe BrainSys zo snel een gerenommeerde naam heeft kunnen worden. Dat heeft volgens hem vooral te maken met de mensen van BrainSys; zeer ervaren specialisten in de productiebranche die echt het verschil maken. Daarnaast luistert BrainSys goed naar de doelgroep, klanten in de maakindustrie, en speelt in op de behoeftes in de markt. Een ander groot voordeel is dat BrainSys beschikt over de juiste verhouding tussen branchekennis en ERP-kennis, doordat er focus is op producerende bedrijven.

Lancering van Exact Globe+

Auke Hylarides van Exact nam het stokje over en vertelde de bezoekers alles over de introductie en lancering van Exact Globe+. Exact werkte 3 jaar lang aan dit compleet nieuwe ERP-platform dat de fundering biedt voor toekomstige innovaties, zodat gebruikers klaar zijn voor de toekomst. Klanten die de oplossing al hebben getest, zeggen hierover: “Het werkt heel intuïtief” en “De uitstraling is overzichtelijk en fris”, wat Auke de zaal ook liet zien aan de hand van een korte demo. De komende tijd benadert Exact gebruikers van het huidige Exact Globe persoonlijk over de migratie naar het nieuwe platform. Zij kunnen uiteraard ook bij partner BrainSys terecht voor vragen of hulp bij de migratie.

Siemens: aanjagers voor digitale transformatie

Vervolgens was het podium voor Arjen van Barneveld van Siemens, partner van BrainSys voor Opcenter APS. Hij vertelde over de explosie van digitale complexiteit en hoe belangrijk het is dat je dit als bedrijf weet om te zetten in je voordeel, want dat is de sleutel voor succes. Hij vertelde hoe bedrijven gebruik kunnen maken van een digital twin om daarmee de toegenomen complexiteit van de werkelijkheid te simuleren waarmee ze sneller, betrouwbaarder en effectiever nieuwe producten en productieprocessen kunnen introduceren en daarmee een voorsprong nemen op de concurrentie. Verder kreeg Opcenter APS, waarmee productiebedrijven slim kunnen plannen en schedulen, in deze sessie speciaal aandacht.

De duurzame toekomst door OG Clean Fuels

Tijdens de laatste ochtendsessie was Joyce van Os de Man van OG Clean Fuels aan het woord. Deze organisatie heeft als missie om schoon rijden voor iedereen haalbaar en betaalbaar te maken. Joyce testte op een leuke interactieve manier de kennis van de zaal op het gebied van schone brandstof en ging daarna in op de samenwerking met BrainSys. Tot 2020 gebruikten ze Exact Online Financieel, maar stapten door internationale groei en ambities over op Exact Globe en Synergy met de hulp van BrainSys. Alle landen staan nu in één omgeving met de eigen taal en wetgeving. Het service en onderhoud voor de OG-tankstations wordt door de oplossing ondersteund en de CRM- en HRM-processen zijn ook geborgd in Exact.

Breakoutsessies

Na de lunch konden de bezoekers plaatsnemen bij diverse breakoutsessies. We lichten er een aantal uit:

Hogere leverbetrouwbaarheid door resources slim en effectief te benutten

Henry Bar van Flestic vertelde in deze sessie samen met Hans Maas van BrainSys over hun oplossing voor planning & scheduling. Flestic is een door technologie gedreven onderneming in kunststof verpakkingsmiddelen. Henry presenteerde de scheduling-oplossing Opcenter APS, die Flestic veel toegevoegde waarde biedt. Zo hebben ze hun omsteltijden en stilstand substantieel teruggebracht en krijgen ze waardevolle inzichten in hun planning, die visueel duidelijk en helder wordt gepresenteerd. Ze zijn in staat om scenario’s door te rekenen en leveringsafspraken te maken voor de langere termijn. Tot slot bereiken ze transparantie in hun supply chain en reduceren ze risico’s.

Vertrouwen op feiten met heldere dashboards en rapportages

Martin de Sain van Sumatra en Dirk Broekema van BrainSys vertelden samen met Sem van Keep van U-Boat Worx over hoe dit bedrijf Sumatra inzet voor hun operational intelligence. U-Boat Worx is een Nederlands bedrijf dat bemande duikboten levert voor verkenning, onderzoek, jachten en toeristische toepassingen. Het bedrijf maakt sinds 2007 gebruik van Exact Software aangevuld met onder andere Sumatra. De toegevoegde waarde van Sumatra is dat het U-Boat Worx inzicht, stuurinformatie en real-time data oplevert. Ze kunnen met Sumatra vertrouwen op de feiten en zijn hiermee in staat om hun kosten te beheersen.

Gebruiksvriendelijk de werkvloer digitaal aansturen

In deze sessie gingen Martijn van der Molen van Pieterpikzonen en Edwin Nicolai van BrainSys in op de voordelen van de oplossing Factory Floor Control bij Pieterpikzonen, het bedrijf dat al meer dan 100 jaar actief in de wereld van hobby- en tuinzaden. Factory Floor Control geeft het bedrijf op een gebruiksvriendelijke manier detailinzicht in de status en voortgang van hun vele productieorders, met real-time verwerking van de verschillende onderdelen en het eindproduct, waarbij ze op de werkvloer direct beschikken over de juiste labels en palletlijsten.

Forecasting & productieplanning

Hans Maas van BrainSys ging in deze sessie in op de uitdagingen die een complexe supply chain keten met zich meebrengt, en het onderliggende planproces van forecasting, planning en scheduling. Het realiseren van een transparante keten is essentieel om de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden en een concurrentievoordeel te realiseren waarbij commitment vanuit de organisatie het succes bepaalt van de inzet van ondersteunende oplossingen op het gebied van forecasting en planning. Forecasting en planning tools zijn daarbij geen glazen bollen, maar dienen ter ondersteuning van het proces.

Daarnaast konden de bezoekers volop kennis en inspiratie opdoen bij de volgende interessante breakoutsessies in de productiehal, het laboratorium of de Erdal-ruimte:

  • “Goed voorraadbeheer en inzicht in uw goederenstroom zijn goud waard” door Marco de Ronde van Continental Candy Industries en Edwin Nicolai van BrainSys. Marco de Ronde vertelde welke voordelen zij bereikt hebben met Exact WMS en barcodescanning. Hoe gefaseerd al hun fabrieken zijn overgegaan van papieren registratie tot scanning van inkomende goederen, verplaatsingen en gereedmelding van productieorders. Dit in combinatie met batchregistratie en SSCC-labeling, die gebruikt worden in EDI-berichtgevingen.
  • “Integreer uw Exact Synergy omgeving met Globe” door Danny Bonthuis van Exact. Met Exact Robotic Process Automation (RPA) worden data inzichtelijk. RPA integreert de Exact Synergy omgeving met Exact Globe waardoor uw gegevens uit Exact Globe automatisch beschikbaar zijn in Synergy. Wel zo handig!
  • “Digitaliseer uw facturen, documenten en declaraties” door Vinçon Estourgie van Scan Sys. Uw facturen, documenten en declaraties digitaal verwerken, kan met Scan Sys en dat bespaart u veel handmatig werk op de financiële afdeling. Aan de hand van voorbeelden liet Vinçon de bezoekers zien hoe.
  • “Creëer uw eigen ‘extra medewerker’” door Joris Schilstra van Toray Advanced Composites en Bauke Dijkstra van BrainSys. Orbis BPA, in combinatie met Exact, ondersteunt dit bedrijf dagelijks, zodat ze voldoen aan de strenge regelgeving. Met afsluitend een top 10 van praktijkvoorbeelden hoe Orbis BPA elke dag weer van toegevoegde waarde is voor diverse productiebedrijven.

De afsluiter: Cybersecurity

De uitsmijter van de dag was een inspirerende presentatie van de bekende cybersecurity expert Pieter Cobelens. Na zijn militaire carrière, waarvoor hij vele onderscheidingen kreeg, ging Pieter verder met zijn persoonlijke missie: Nederland cybertechnisch veilig krijgen. Pieter liet ons nadenken over belangrijke thema’s rondom (on)veiligheid, die zeer relevant zijn in tijden van een oorlog die wel heel dichtbij plaatsvindt. Zijn boodschap aan de zaal als het gaat om cybersecurity? Integreer IT in je bedrijfsvoering, beveilig je organisatie, scheid je netwerken, doe aan factfinding en beveilig je werknemers ook thuis. Tot slot benadrukte hij dat privacy daarbij niet belangrijker is dan nationale veiligheid.

Interactie op het beursplein

We sloten de dag af met een gezellige borrel op het beursplein waar de bezoekers, net als tijdens de koffiebreaks en lunch, met elkaar in gesprek konden of een rondje konden maken langs de stands van BrainSys met demo’s van Opcenter APS en Factory Floor Control, Exact, Mobile Creations, Scan Sys en Sumatra. Er waren interessante gesprekken en er werden volop vragen gesteld en afspraken gemaakt. Voor onze klanten was dit event ook weer een mooie gelegenheid om live kennis te maken met andere klanten en aanwezige producerende bedrijven en geïnspireerd te raken door hun succesverhalen om slimmer en succesvoller te produceren.

We bedanken alle bezoekers voor hun aanwezigheid op deze stralende dag. Het was een zeer geslaagd event met een grote opkomst dat na afloop door de bezoekers werd gewaardeerd met een 8,3! We hopen u – en de mensen die er deze keer niet bij konden zijn – ook weer te mogen begroeten op ons volgende Factory meets Factory event!

Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden voor ons bedrijf