Geen leverbetrouwbaarheid zonder goede productieplanning

Helaas is het bij veel productiebedrijven zo dat de productieplanning te weinig aandacht krijgt. En dit is jammer! Goede productieplanning en scheduling (APS) kan zoveel meer voor uw bedrijf betekenen dan enkel een spreadsheet waarop de planning inzichtelijk is voor bijvoorbeeld tijdige levering van uw producten. En als deze planning anders loopt dan verwacht, dan heeft dit vaak direct zichtbare gevolgen en krijgt de planner of planningsafdeling het volgende te horen:

“Bestellingen komen steeds te laat bij onze klanten”
of
“Waarom kan onze planning geen nauwkeurigere planning maken?”
of
“Het planningsproces is tijdrovend en inefficiënt.”

Herkenbaar? Lees dan vooral verder! Maak het onmogelijke mogelijk.

blog leverbetrouwbaarheid met productieplanning

Van brandjes blussen naar voorspellend plannen en schedulen

De mensen die op de productieplanningsafdeling werken herkennen dit maar al te goed. Dagelijks staan zij voor uitdagingen: slechte planning- en schedulingprocessen, onvolledige of foutieve gegevens, tekort aan materialen, vertragingen bij de leveringen, preventief of onvoorzien onderhoud op machines en ga zo maar door. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat de gemaakte planning (onvoorzien) in de war geschopt wordt en er weer de nodige brandjes geblust moeten worden.

Planners zijn dan ook vaak naarstig op zoek naar nieuwe manieren om de dagelijkse uitdagingen waarmee zij te maken krijgen aan te gaan. In plaats van het blussen van brandjes willen ze naar een mogelijkheid toewerken om voorspellend te plannen en te schedulen. Ze zoeken naar manieren om de leverbetrouwbaarheid te verbeteren, doorlooptijden te verkorten en de productie te maximaliseren. Om dit te bereiken is het noodzakelijk vooraf de impact van beslissingen te kunnen overzien, iets dat niet mogelijk is met het gebruik van een oplossing in de vorm van een Excelsheet.

Ervaar zelf de uitdagingen van een planner

Probeer uw vaardigheden met de interactieve game, die de planning van de productie van fietsen of frisdrank in een fabriek simuleert. Kies uw personage en maak kennis met de uitdagingen waar planners mee te maken krijgen. Met deze interactieve game kunt u uw vaardigheden handmatig uitproberen en zien hoe Opcenter APS (voorheen Preactor) u kan helpen. Door het spel te spelen, ontdekt u hoe belangrijk APS-software is om de uitdagingen van planning en scheduling in uw fabriek aan te gaan. Wat staat u te wachten:

  • Begrijp de productieprocessen die nodig zijn voor de productie
  • Plaats bewerkingen op volgorde over productiemiddelen
  • Overweeg de beschikbaarheid van machines en personeel
  • Plan bewerkingen om aan uw leverdatum te voldoen

De juiste planning en scheduling, daar draait ’t om

Siemens Digital Industries Software biedt voor productiebedrijven een Advanced Planning & Scheduling (APS) oplossing, waarmee u de werkorders op basis van diverse criteria automatisch kunt plannen, grafisch kunt weergeven en handmatig kunt aanpassen met behulp van een drag en drop functionaliteit. Het interactief grafisch planbord houdt rekening met de echte beperkingen binnen uw fabriek. Denk bijvoorbeeld aan de eindige capaciteit van machines, gereedschap en gekwalificeerde medewerkers. Daarnaast is het van belang te controleren of u grondstoffen, materialen en halffabricaten tijdig beschikbaar heeft.

Het visualiseert de huidige workload, maakt de gevolgen van verstoringen inzichtelijk en maakt het mogelijk meerdere varianten van de planning met elkaar te vergelijken. U kunt bewerkingen verslepen, de prioriteit van orders aanpassen en uw planningsvolgorde beïnvloeden zoveel als nodig is voor het bereiken van uw doelstellingen. Voordat u de planning doorstuurt naar werkvloer kunt u de gevolgen hiervan overzien. Zo maakt u een realistisch productieplan en is het mogelijk beslissingen te nemen over de productievolgorde welke voor u het beste past in een specifieke situatie.

Bovendien kunt u deze standaard tool standalone gebruiken of koppelen met uw ERP systeem. Zo heeft u altijd een compleet overzicht van uw verkooporders, de beschikbare productiecapaciteit, het gebruik van individuele machines, de volgorde waarin de werkorders gepland staan en de geplande eindtijd van de werkorders. Deze informatie komt samen in een overzichtelijke Gantt chart.

Meer weten hoe u met productieplanning en -scheduling software uw productieproces slimmer kunt maken? Neem dan deel aan onze BrainTalk over APS of neem contact met ons op.