6 uitdagingen voor planners in de voedingsmiddelenindustrie

Als planner in een productieomgeving staat u dagelijks voor diverse uitdagingen. Enkele voorbeelden waar planners mee te maken hebben: is de voorraad op orde, zijn leveringen op tijd, werken alle machines naar behoren en is er voldoende capaciteit? Bovendien kent de voedingsmiddelenindustrie ook nog specifieke productie- en productkarakteristieken en randvoorwaarden die de taak van deze planners nog uitdagender maakt.

Naast de druk van uw klanten voor lage prijzen, een groter productassortiment én korte maar wel betrouwbare levertijden ervaart u tevens de noodzaak te voldoen aan strikte wetgeving, zoals traceerbaarheid en houdbaarheid. Als planner heeft u de taak om de juiste afwegingen te maken waardoor kostenefficiënt geproduceerd wordt.

BrainSys blog 6 uitdagingen voor planners in de voedingsmiddelenindustrie

De 6 specifieke uitdagingen voor planners in de voedingsmiddelenindustrie

Werkt u in de voedingsmiddelenindustrie, dan heeft u met specifieke uitdagingen te maken. Een 6 tal specifieke uitdagingen voor de planners die spelen bij voedingsbedrijven zijn:

 • Afstemmen van de upstream procesmatige productie en downstream discrete productieprocessen met beide een andere doelstellingen en planpuzzel.
 • Variatie in grondstoffen en vraag als gevolg van weersinvloeden, waardoor productie opbrengsten en vraag sterk en abrupt kunnen variëren.
 • Houdbaarheid (shelf life) en verwerkingscondities waardoor timing in de planning essentieel is om verlies door bederf te voorkomen of stilstand als gevolg van bevroren goederen.
 • Beperkingen in inzetbaarheid van lijnen als gevolg van (klantgerelateerde) kwaliteits- en verpakkingseisen.
 • Gebruik van tussenopslag in de vorm van tanks, of temperatuur gecontroleerde ruimten, met een beperkte capaciteit.
 • Benodigde secundaire middelen, zoals: operatoren, interne transportmiddelen, kwaliteitscontroles, etc.

De behoeften van planners

Planners hebben behoefte aan specifieke planningstools die rekening houden met deze specifieke uitdagingen en die hen ondersteunen in de complexe besluitvorming. Een tooling die op basis van de planregels en randvoorwaarden in korte tijd meerdere scenario’s kan doorrekenen en vergelijken. Met als resultaat een betrouwbare en uitvoerbare planning met:

 • Verhoogde productie
 • Lagere WIP en voorraden
 • Hogere bezettingsgraad
 • Reductie in- en omsteltijden
 • Minder afval

Wilt u weten hoe u deze uitdagingen het hoofd kunt bieden?

Door gebruik te maken van Opcenter APS software, complementair aan uw ERP, rekent u snel en eenvoudig meerdere scenario’s door en kunt u snel reageren op onverwachte veranderingen. Uiteraard rekening houdend met de specifieke uitdagingen in de voedingsmiddelenindustrie.
Speciaal voor voedingsbedrijven die zich hierin herkennen en deze uitdagingen aan willen pakken, organiseren wij een BrainTalk.

Benieuwd?

BrainSys BrainTalk APS in de foodNeem dan kosteloos deel aan deze BrainTalk Productieplanning & Scheduling voor de voedingsindustrie. Ervaar zelf de mogelijkheden tijdens deze online demosessie en stel uw vragen aan onze experts. Zij vertellen u graag de mogelijkheden.