Cybersecurity in producerende bedrijven
Het versterken van de digitale verdediging
In onze voortdurend veranderende digitale wereld worden producerende bedrijven steeds afhankelijker van informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) om efficiënt te kunnen opereren. Maar met deze groeiende afhankelijkheid is er ook een groter risico op cyberaanvallen. In dit blog gaan we dieper in op het belang van cybersecurity in zowel IT- als OT-omgevingen voor producerende bedrijven en hoe ze hun digitale verdediging kunnen versterken.
Het veranderende landschap van producerende bedrijven
Moderne producerende bedrijven zijn niet langer beperkt tot alleen fysieke activiteiten. Ze hebben ook IT-systemen en netwerken nodig om gegevens te beheren, supply chains te coördineren en productieprocessen te optimaliseren. Tegelijkertijd vertrouwen ze op OT-technologieën om hun machines en apparatuur aan te sturen, te monitoren en te onderhouden. Deze convergentie van IT en OT heeft enorme voordelen opgeleverd in termen van efficiëntie en productiviteit, maar het heeft ook nieuwe uitdagingen met zich meegebracht, met name op het gebied van cybersecurity.
Het belang van Cybersecurity in IT
In IT-omgevingen zijn gegevens de levensader van een producerend bedrijf. Het gaat niet alleen om financiële gegevens, maar ook om intellectuele eigendom, klantinformatie en bedrijfsstrategieën. Een inbreuk op deze gegevens kan leiden tot ernstige financiële en reputatieschade. Het implementeren van effectieve cybersecuritymaatregelen in IT-omgevingen omvat:
- Firewalls en Intrusion Detection Systems: deze technologieën helpen bij het identificeren en blokkeren van ongeautoriseerde toegangspogingen.
- Regelmatige Patching en Updates: het up-to-date houden van software en systemen vermindert het risico op bekende kwetsbaarheden.
- Training van medewerkers: bewustwordingstraining voor medewerkers is essentieel om phishing-aanvallen te voorkomen.
Het belang van Cybersecurity in OT
In OT-omgevingen is de focus op het veiligstellen van de operationele processen en apparatuur. Een cyberaanval op OT-systemen kan leiden tot productiestoringen en zelfs fysieke schade. Enkele belangrijke stappen om cybersecurity in OT te verbeteren zijn:
- Segmentatie van Netwerken: houd IT en OT gescheiden om te voorkomen dat aanvallers vanuit het ene domein toegang krijgen tot het andere.
- Zero Trust-beveiliging: verifieer elke gebruiker en elk apparaat voordat toegang wordt verleend tot kritieke systemen.
- Regelmatige Audits en Monitoring: houd continu toezicht op OT-systemen om verdachte activiteiten tijdig te detecteren waardoor u als bedrijf in control blijft.
NIS2 komt eraan en zo zorgt u voor cyberweerbaarheid
Cybersecurity in IT- en OT-omgevingen is geen keuze, maar een absolute noodzaak voor producerende bedrijven. Het beschermen van gegevens en operationele processen is van cruciaal belang voor zakelijk succes en continuïteit. Door investeringen in cybersecurity en het creëren van een cultuur van bewustzijn kunnen producerende bedrijven zich wapenen tegen de toenemende dreiging van cyberaanvallen.
De NIS2 richtlijn komt ook iedere dag een stapje dichterbij. Door gebruik te maken van de SECURE7 basisprincipes van de DCA (waarbij wij ons hebben aangesloten) bieden we u de juiste handvatten voor een afdoende niveau van cybersecurity en -weerbaarheid, met de NIS2-regelgeving in het achterhoofd. Met deze 7 basisprincipes kunnen we samen met u bepalen in hoeverre uw cybersecurity op orde is en kunnen we u adviseren om dit voor elkaar te krijgen. Zo bent u minder kwetsbaar voor een cyberincident.
Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om onze relaties te helpen om de digitale verdediging te versterken en te zorgen voor een veilige en veerkrachtige toekomst. Daarom bieden we een vrijblijvend adviesrapport aan.
Hoe kwetsbaar is uw productieomgeving? Doe een OT-Security Check!
Het BrainSys Industrial Cybersecurity Assessment (BICS) is een vrijblijvend adviesrapport waarmee we u inzicht geven in hoe cyberproof uw productieomgeving is. Omdat iedere beveiligingsmaatregel valt of staat met zichtbaarheid, bieden we de mogelijkheid om een analyse van het netwerkverkeer te doen in uw productiesystemen. Zo heeft uw organisatie inzicht in de communicatie tussen de verscheidene componenten van uw productiesystemen en dit levert het volgende:
- Adviesrapport waarin huidige situatie op gebied van productiebeveiliging wordt beschreven aangevuld met security verbeterpunten
- Beveiliging van kritieke standalone productiesystemen tegen cyber aanvallen