De uitdaging voor de maakindustrie

Productiekostenreductie

Uit onderzoek blijkt dat productiekostenreductie op dit moment de belangrijkste uitdaging is voor producerende bedrijven in zowel Nederland als België. Onder de 80 ondervraagde productiebedrijven geeft 31% aan dat het verlagen van de productiekosten de belangrijkste uitdaging is. De kostprijs van producten moet omlaag om concurrentie het hoofd te bieden. Goede productieplanning wordt door bedrijven gezien als mogelijke oplossing. Met de juiste planning en scheduling produceer je efficiënter en verlaag je de kosten. Zo is de productie beter te stroomlijnen (verlagen downtime) en haal je optimaal rendement uit de machines.

Download de infographic begin uw digitaliseringsproces met planning en scheduling

Uitdagingen maakindustrie - onderzoek Exact

Vraag naar korte doorlooptijden en produceren in kleinere series

Het realiseren van een kortere doorlooptijd (22%) en leveren van unieke producten in kleinere series (16%) wordt ook als uitdaging gezien door producerende bedrijven. Klanten worden veeleisender en verwachten dat leveranciers flexibel kunnen inspelen op de veranderende marktvraag. Dit dwingt bedrijven om te veranderen. Wie niet in staat is om mee te veranderen, verliest de strijd om de klant.

‘We zien dat veel ondernemers zich realiseren dat we voor een verandering in de industrie staan. Ik ben ervan overtuigd dat productiebedrijven omzet verliezen als ze niet in staat zijn snel op vragen van de klant te reageren. Waar de maatschappij steeds meer verwacht dat leveranciers in staat zijn op zeer korte termijn maatwerk in kleine series te leveren, blijven slecht gedigitaliseerde maakbedrijven achter’, aldus Pieter Hamans, Senior Commercial Product Manager bij Exact.

Digitalisering van het productieproces

Om hieraan te voldoen zien productiebedrijven als oplossing het digitaliseren van het gehele productieproces. Van de ondervraagde bedrijven geeft 13% aan dat dit op het moment de belangrijkste uitdaging is. Door het productieproces te digitaliseren kunnen ze beter plannen, optimaliseren ze hun werkvloer, hebben ze inzicht en overzicht en werken ze efficiënter. Door het juiste te digitaliseren wordt ook een deel van een andere uitdaging opgelost, namelijk het verkrijgen van technisch personeel (29%).

Over het MKB Barometer – onderzoek

Deze en meer resultaten zijn terug te vinden in het MKB Barometer – onderzoek. Dit onderzoek wordt in opdracht van Exact iedere twee jaar uitgevoerd door Pb7, een onafhankelijk IT-onderzoeksbureau.

Recent nieuws