Een recall. Wat nu?!

Stelt u zich voor dat een leverancier aan de bel trekt omdat er iets mis is met de grondstof of een toevoeging die u gebruikt in uw voedingsmiddelen. En dat de eindproducten al de deur uit zijn. Dan wilt u deze producten natuurlijk zo snel mogelijk kunnen traceren. Hoe zorgt u ervoor dat u dit middels automatisering snel en foutloos voor elkaar heeft als u gebruikt maakt van Exact?

BrainSys is specialist op het gebied van ERP en additionele standaardoplossingen voor productie- en servicebedrijven, waaronder in de voedingsmiddelenindustrie.

“Bij problemen met een ingrediënt wilt u natuurlijk precies weten in welke eindproducten het is verwerkt en aan welke klanten de producten zijn geleverd”, zegt Edwin Nicolai, Delivery Manager bij BrainSys. “Doorgaans worden grondstoffen op een grote stapel ‘gegooid’ in de voorraadpositie in Exact. Op die manier weet u dus niet precies welke grondstof u verbruikt in de productie. U boekt alleen op en af. In de voedingsmiddelenindustrie gaan we echter een stap verder.”

 

blog BrainSys recall voedingsbedrijven

Batchregistratie

Bedrijven in de voedingsmiddelen hebben veel te maken met batchregistratie, zegt Nicolai. “Een partij grondstoffen die vandaag wordt geleverd kan goed zijn, terwijl in de batch van de week ervoor verstoringen zijn opgetreden. Dat onderscheid wilt u kunnen maken. Dat maakt het immers makkelijker om zaken te kunnen traceren. Als u een partij grondstoffen registreert bij binnenkomst, kunt u hier in Exact een batchnummer aan toewijzen en de THT-datum. In de productie-omgeving wordt vervolgens van een artikel de geproduceerde aantallen vastgelegd in Exact -van belang voor de voorraadpositie- én het batchnummer van de verbruikte ingrediënten. En het eindproduct ontvangt ook een uniek batchnummer. Op die manier heeft u dus altijd zicht op waar welke batch grondstof terecht is gekomen.” Data die allemaal in Exact wordt geregistreerd met behulp van scanapparatuur gekoppeld aan WMS of met de Factory Floor Control oplossing van BrainSys. “Per situatie bepalen we welke standaardoplossing het beste aansluit op de behoeften.”

Nicolai stelt terecht dat u in Exact niet van ieder artikel een batchartikel hoeft te maken. “Niet alles hoeft traceerbaar te zijn. Een secundaire verpakking, zoals een doos waarin de producten worden ‘opgestapeld’, is minder van belang voor een recall. Het zal de volksgezondheid niet schaden als daar iets mis mee is. Dat geldt wel voor de primaire verpakking die direct in contact staat met het eindproduct. Automatisering kan dus ook bij een recall helpen om enerzijds de hoeveelheid werk te verminderen en anderzijds producten zo snel mogelijk te traceren, bij voorkeur nog voordat ze in de schappen liggen.”

Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden voor ons bedrijf

Recent nieuws