Een inspirerende Factory meets Factory 2023

Hét event van en vóór producerende bedrijven.

Op dinsdag 27 juni verwelkomden we een groot aantal producerende bedrijven en partners live in de Prodentfabriek in Amersfoort voor het jaarlijkse BrainSys event “Factory meets Factory”. De bezoekers genoten van een dag vol praktijkgerichte, informatieve en inspirerende sessies. Hoe kunt u als productiebedrijf verduurzamen en toch slim en succesvol produceren? Hoe zorgt u voor een beter en efficiënter productieproces om zo in te spelen op de klantwensen? Hoe voldoet u aan alle wet- en regelgeving? Hoe zorgt u voor leverbetrouwbaarheid? Hoe tackelt u cybersecurity? Onze klanten vertelden hoe zij omgaan met deze uitdagingen en welke softwareoplossingen zij gebruiken om die uitdagingen aan te pakken.

Lees hieronder het hele verslag of bekijk de aftermovie

Welkom en opening

De hosts van de dag kondigden de sprekers van de plenaire sessies aan in de voormalige productiehal van de tandpastafabriek. Sjef Mulders, Managing Director van BrainSys, trapte Factory meets Factory 2023 af met een welkomstwoord. Hij blikte terug op het ontstaan van BrainSys en vertelde dat bij de oprichting één ding duidelijk centraal stond: tevreden klanten. En dat geldt vandaag de dag nog steeds! BrainSys gaat daarbij voor een 9+ en dat kan alleen door specialisatie. Daarom zijn de mensen van BrainSys zeer ervaren specialisten in de productiebranche. Daarnaast is maatwerk het ‘verboden woord’. Het is beter om te kiezen voor een standaardoplossing van ervaren partijen, zoals Exact, om te zorgen dat u het beste krijgt wat in de markt beschikbaar is. Ook benoemde Sjef met trots de Exact-awards die BrainSys afgelopen jaar heeft gewonnen: de Exact Customer Success Award én de Exact Partner van het Jaar Award! Tot slot riep hij de bezoekers op om zich te laten inspireren door alle verhalen die tijdens het event voorbij zouden komen.

IT-/OT-Security BrainCap

Michael Bachman nam ons mee in de wereld van de IT-/OT-security en liet zien hoe u kunt zorgen voor de continuïteit van uw bedrijf met een goede security-aanpak. “Bent u in control? Ja of nee?” vroeg hij. De mensen in de zaal leken daar toch niet helemaal zeker van te zijn en Michael benadrukte dat de security van uw productiebedrijf nooit een aanname mag zijn. Hoe zorgt u ervoor dat u wel in control bent? Hij ging daarbij verder in op BICS: BrainSys Industry Cyber Security. Dit is een concept waarbij een sensor in uw netwerk wordt geplaatst om inzicht te krijgen in al uw apparaten, wat resulteert in een adviesrapport met aanbevolen acties om te zorgen voor continuïteit. Want een hacker is lui en is altijd opzoek naar de zwakste schakel, besloot Michael.

Driessen Group of Companies/Callowfit

Piet Driessen van de Driessen Group of Companies schetste de 91-jarige historie van zijn familiebedrijf dat werd opgericht door opa Driessen als transportbedrijf in Vlierden (NB). Het bedrijf is in de loop der jaren flink geëvolueerd en gegroeid. Door hun jarenlange ervaring, kennis en hoogwaardige technieken richt het bedrijf zich nu primair op de ontwikkeling en productie van duurzame voedingsproducten. Een van de bedrijven in de Driessen Group Group is Callowfit, waar glutenvrije, lactosevrije, vegan sauzen worden gemaakt met 0% vet en 0% toegevoegde suiker. Het begon in eerste instantie als een merk voor sportvoeding maar het bedrijf zag kansen voor een breder publiek om goed, gezond en bewust eten ook lekker te maken. Inmiddels liggen de sauzen van Callowfit ook in de schappen bij de Jumbo supermarkten. Een grote uitdaging was dat hun ERP-software onvoldoende in staat was om aan de eisen van de markt te voldoen en de groei verder te faciliteren. Daarom werd in 2022 Exact Globe als ERP geïmplementeerd inclusief het WMS en EDI. Hiermee heeft Callowfit een enorme efficiencyslag kunnen maken en kan nu doorgroeien om de wereldwijde sauzenmarkt verder te veroveren.

Diverse breakoutsessies. Factory meets…

Na de lunch konden de bezoekers kiezen uit diverse breakoutsessies waarin producerende bedrijven hun verhaal deden. We lichten er een aantal voor u uit:

Uw voorraad realtime inzichtelijk en up-to-date
Jacco Keessen, Financieel Directeur van verfgroothandel Bevela, en Bas van Stuivenberg van BrainSys vertelden alles over het werken met Exact WMS. Bevela is een familiebedrijf dat werd opgericht in 1976 en op dit moment wordt gerund door de derde generatie. Het bedrijf is de laatste 5 jaar enorm gegroeid, met een verdubbeling in omzet en personeel. Bevela werkte voorheen met een maatwerkoplossing voor WMS, maar die voldeed niet. Het was een uitdaging om de voorraad op de 21 vestigingen onder controle te hebben. Daarom zochten ze naar een passende standaardoplossing voor hun processen. Dit werd Exact WMS, de oplossing die zorgt voor grip op alle goederenbewegingen met behulp van barcodescanning. Bevela registreert hiermee eenvoudig magazijntransacties en de scan-acties op de werkvloer worden automatisch verwerkt in Exact Globe. Op deze manier beschikken ze altijd over betrouwbare voorraadinformatie.

Het digitaliseren en efficiënter maken van uw supply chain
Hans Maas en Mieke Smit van BrainSys vertelden in deze sessie alles over het digitaliseren en efficiënter maken van de supply chain. Dit deden ze aan de hand van een case van een productiebedrijf in heat management solutions met Exact als ERP en een bestaande planoplossing van een concullega. Men was niet tevreden met de bestaande planoplossing, omdat die te laat reageerde op activiteiten en uitkomsten niet altijd verklaarbaar waren: het was een black box. De case? Een geïntegreerde APS scheduling en shopfloor oplossing, medewerkertoewijzing en urenregistratie, directe feedback en registratie-uitvoering en een koppeling met Exact. Dit werd op een scrum-achtige manier aangepakt met als oplossing Opcenter APS in combinatie met Factory Floor Control. Het resultaat tot nu toe? Functionarissen kunnen focussen op het eigen verantwoordelijkheidsgebied met de eigen oplossing en men beschikt nu over een helder overzicht, met begrijpelijke en verklaarbare uitkomsten. No more black box.

Proactief service verlenen met Exact Service Management
Ultrapak is dé leverancier voor hoogwaardige voedselverpakkingslijnen met een betrouwbare service in de Benelux. Met onder andere topseal- en dieptrekmachines (unieke samenwerking met SEALPAC), afvulmachines, flowpack, metaaldetectie, checkwegers, vision en X-ray. Tina Vink (Service Planner Ultrapak), Frank Benus (Algemeen Directeur Ultrapak) en Hugo Ideler van BrainSys vertelden in deze sessie hoe u proactief service kunt verlenen met Exact Service Management. Frank ging daarbij in vogelvlucht in op de geschiedenis en de huidige status van het bedrijf. Ultrapak heeft 30 jaar ervaring en levert, installeert en onderhoudt ruim 1300 machines bij klanten. Tina nam de bezoekers mee in de praktijk van servicemanagement binnen Ultrapak en hoe zij met Exact Service Management meer inzicht hebben gekregen in de servicehistorie per machine, hoe ze effectief omgaan met de tijd van hun monteurs door gebruik te maken van het planbord van Exact en hoe ze met de digitale werkbon nauwkeurig hun klanten kunnen factureren.

De bezoekers konden daarnaast volop kennis en inspiratie opdoen bij de volgende interessante breakoutsessies in de productiehal, het laboratorium of de Erdal-ruimte:
“Realtime inzicht in de voortgang van uw productieproces” door Peter Moolhuizen (Director Operations bij Delarange Cosmetics) en Edwin Nicolai van BrainSys. Peter vertelde in deze sessie hoe Delarange de werkvloer digitaliseert met Factory Floor Control. Met als doel: realtime inzicht in de voortgang van hun productieproces, zodat ze een actueel beeld krijgen van de verbruikte uren ten opzichte van de geplande productietijd. Het bedrijf wil daarnaast de borging van kwaliteitsprocessen efficiënter digitaliseren en papier op de werkvloer verminderen.
“Alle info inzichtelijk in een dashboard of rapportage” door Sandra Boonacker (Process Controller bij Heilig B.V.), Dirk Broekema van BrainSys en André Speek van Sumatra. Sandra liet de bezoekers van deze sessie zien hoe ze de Operational Intelligence software van Sumatra inzetten binnen de organisatie en dat het bedrijf op deze manier grip houdt op hun projecten, de onderliggende productieprocessen en budgetinformatie. Geen onderbuikgevoel of aannames, maar heldere inzichten.
“Het gemak van automatiseren van processen” door Jeroen Voets (Manager Quality en IT bij EPR Partner) en Bauke Dijkstra van BrainSys. Vorig jaar raakte Jeroen tijdens Factory meets Factory zelf geïnspireerd toen hij van Toray Advanced Composites hoorde over Orbis. Het balletje ging rollen en inmiddels gebruikt EPR het BPA-platform van Orbis om hun logistieke processen rondom de klantmagazijnen te automatiseren, het paternostersysteem (Kardex) te integreren en op de achtergrond invoer van data te controleren. Jeroen nam de bezoekers mee in de diverse uitdagingen van de hightech branche en de besturing van hun processen, de oplossingen die ze bij EPR met Orbis hebben ingericht en welke voordelen dat heeft opgeleverd.
“Digitale verwerking van facturen, declaraties en bonnetjes” door André van Santen (van Eskens Group) en Vinçon Estourgie van ScanSys. André en Vinçon vertelden hoe Eskens met een standaardoplossing, die geïntegreerd is met Exact, gebruikmaakt van de gegevens uit Exact. Zij verwerken hun inkomende facturen al langer automatisch. Het controleren en verwerken van de declaraties van medewerkers hebben ze nu ook gedigitaliseerd. Dit bespaart Eskens veel administratieve rompslomp, het is minder foutgevoelig en bovendien kunnen ze hun medewerkers nu efficiënter inzetten.
“Van maatwerk naar standaardsoftware op de werkvloer” door Mart van Breemen (Applicatiemanager bij Knapen Trailers) en Ynso Sterkenburg van BrainSys. Voor Knapen Trailers is een accurate voorraad van essentieel belang. Ze wilden daarom de processen op de productievloer digitaliseren en uitgegeven materialen geautomatiseerd en realtime verwerken in Exact. In deze sessie hoorden de bezoekers van Mart de risico’s van maatwerksoftware en de reden voor Knapen Trailers om hiervan af te stappen en te kiezen voor de standaardsoftware van Factory Floor Control. Hij ging daarbij in op de uitdagingen, hun aanpak, de eerste ervaringen en de ambities voor verdere mogelijkheden.
“Closed loop in een notendop” door Hans Maas van BrainSys. De best presterende bedrijven maken gebruik van realtime productiegegevens om effecten van wijzigingen te voorspellen en processen op elkaar af te stemmen. Zij integreren hun productieplanning en scheduling met hun ERP en digitaliseren hun werkvloer. Zo zijn ze in staat op basis van heldere inzichten beslissingen te nemen. Hans liet bezoeker tijdens deze sessie zien hoe een ERP-systeem geïntegreerd met Opcenter APS in combinatie met Factor Floor Control ervoor zorgt dat een productiebedrijf een closed loop planning, scheduling & execution oplossing in handen heeft.

Pieter Cobelens: update cybersecurity

De bekende cybersecurity-expert Pieter Cobelens sloot de dag af met de inspirerende presentatie: “Oorlog in Oekraïne; hoe hangt de vlag ervoor en wat betekent dit voor de cyberveiligheid van Nederland?”. Cobelens heeft een lange staat van dienst bij defensie, waar zijn interesse in cybersecurity ontstond. Pieter liet de aanwezigen nadenken over belangrijke security-thema’s, die zeer relevant zijn gezien de situatie in Oekraïne, in Rusland – inclusief de ontwikkelingen rondom de Wagnergroep – en China. Zijn boodschap aan de zaal als het gaat om cybersecurity? Integreer IT in uw bedrijfsvoering, beveilig uw organisatie, scheid uw netwerken, doe aan factfinding en beveilig uw werknemers ook thuis. Tot slot benadrukte hij dat een toekomstige oorlog niet wordt gewonnen door de partij met de meeste of beste tanks maar door de partij met de beste cybertechnologie.

Interactie op het beursplein

Factory meets Factory werd afgesloten met een gezellige borrel op het beursplein waar de bezoekers, net als tijdens de koffiebreaks en lunch, met elkaar in gesprek konden of een rondje konden maken langs de stands van BrainSys met demo’s van Opcenter APS en Factory Floor Control, Exact, Mobile Creations, Scan Sys en Sumatra. De bezoekers konden onderling netwerken en er werden volop vragen gesteld en afspraken gemaakt. Voor de bezoekers was dit event weer een mooie gelegenheid om live kennis te maken met de aanwezige producerende bedrijven en op deze manier geïnspireerd te raken door hun succesverhalen om nog slimmer en succesvoller te produceren.

We bedanken alle bezoekers voor hun aanwezigheid, het was een inspirerende dag met een grote opkomst. Wat ons betreft was het zeer geslaagd en dat vonden onze bezoekers ook: zij waardeerden het event na afloop met een 8! We hopen u – en de mensen die er deze keer niet bij konden zijn – ook weer te mogen begroeten op ons volgende Factory meets Factory event!

Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden voor ons bedrijf