Hacken in de vakantie

Wist u dat inbrekers vaker inbreken in vakantieperiodes?

Eh ja. Want dat is logisch, toch? Als er niemand aanwezig is, gaat inbreken een stuk gemakkelijker. Een inbreker zoekt immers naar de weg van de minste weerstand. Maar is dat in de digitale wereld ook zo? Lopen onze bedrijven, nu we massaal op vakantie zijn, meer risico om gehackt te worden? Is de zomervakantie het optimale moment voor een hacker om eens lekker uw netwerk in te duiken en de boel plat te gooien? Moeten we extra maatregelen nemen wanneer we aan de Costa Brava liggen?

blog hacken in de vakantie

Om die vragen te beantwoorden, moeten we de wereld niet vanuit onze eigen beleving maar vanuit het perspectief van de hacker bekijken. Een hacker kan niet zomaar een netwerk in. Een hacker gaat op zoek naar kwetsbaarheden die hem toegang geven tot een netwerk. Deze kwetsbaarheden ontstaan niet vanzelf of door aan- of afwezigheid van personen. Een kwetsbaarheid ontstaat door het uitvoeren van een bepaalde handeling of door het nalaten van een bepaalde handeling, zoals het klikken of een link of het niet updaten van software. Bovendien is daar geen fysieke aanwezigheid voor de betrokkenen voor nodig.

Voor een hacker is het wenselijk dat er veel en intensief gebruik van internet gemaakt wordt. Juist dan vinden de activiteiten plaats die het voorwerk voor de hack doen. Hoe meer activiteiten, hoe meer er mis kan gaan en hoe meer incidenten er plaats kunnen vinden. En die momenten hebben weinig te maken met de aan- of afwezigheid van uzelf of uw personeel. Het antwoord op bovenstaande vragen is daarom: ‘Nee, tijdens vakanties is het risico op een hack niet groter, omdat een hacker baat heeft bij intensief netwerkverkeer’. Maar wanneer is het risico op een hack dan wel aanwezig?

Dat is vanwege de door de hacker gewenste bedrijvigheid juist op drukke werkdagen. Nu kunt u natuurlijk al uw personeel langdurig op vakantie sturen, zodat het netwerkverkeer in en uit uw organisatie minimaal is. Een actie die zeer gewaardeerd zal worden door uw personeel, maar die wellicht wat rigoureus is. Een andere oplossing is om uw netwerk 24/7 te laten monitoren door een specialist in cybersecurity, zoals BrainSys Managed ICT Services. Zodat u altijd inzicht in de situatie heeft en daar controle over uit kunt oefenen. Hierin kunt u zelfs rekening laten houden met het monitoren op de hoeveelheid verkeer, zodat het opvalt wanneer het druk of rustig is. Plaatst u thuis dan ook nog een tijdschakelaar op uw verlichting, goedgekeurde sloten op uw deuren en ramen en laat u de auto van de buren af en toe op uw oprit staan? Dan kunt u op elk moment van het jaar met een gerust hart op vakantie.

Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden voor ons bedrijf