Produceren moet steeds sneller

Klanten in de maakindustrie willen snellere levering en wensen specifieke producten. Als producerend bedrijf moet je ervoor zorgen dat je kunt inspelen op deze klantwensen. Simpel toch? Klanten willen snellere levering, dus moet er sneller geproduceerd worden. Helaas werkt dit in de praktijk anders. Snellere productie zorgt niet per definitie voor snellere levering. Sterker nog als het proces niet goed is ingericht, dan zorgt het voor chaos in uw fabriek. Er zijn zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan de inkoop van materialen en de benodigde capaciteit van mensen en machines. Kortom de doorlooptijd van het gehele productieproces moet goed bekeken worden en knelpunten moeten worden opgelost.

Hoe kan mijn huidige ERP systeem bijdragen aan een efficiënte productie?

U heeft u een gedegen ERP pakket waarin veel gegevens en werkprocessen vastgelegd zijn. De huidige werkwijze wordt al jaren zo gehanteerd en niemand vraagt zich af of het niet anders of beter kan. Tot het moment zich aandient en dat het anders moet. Het bedrijf groeit, productie neemt toe, werkdruk stijgt en er moet tijdig worden ingespeeld op veranderende klantwensen. Tijd voor verandering. Om de concurrentieslag niet te verliezen en de druk aan te kunnen, is digitalisering noodzakelijk. Papieren processen en simpele werkzaamheden moeten worden geautomatiseerd, zodat er slimmer en efficiënter gewerkt wordt. Want een efficiënte fabriek, daar draait ’t om en dan komt de grote vraag: “volstaat het huidige ERP systeem nog?”

“Gebruiken we de mogelijkheden van ons ERP wel voldoende?”

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk niet eenduidig. Dit hangt af van een aantal factoren, maar vaak is er meer mogelijk dan u denkt. De belangrijkste eerste stap om hierachter te komen is om uw processen stap voor stap in kaart te brengen. Pas als dit duidelijk is, dan kan er gekeken worden of automatisering van het betreffende proces binnen uw huidige ERP mogelijk is. Werkt u met een goed ERP systeem en is dit geschikt voor productie, dan is het vaak mogelijk om met aanvullende standaard software uw processen verder te automatiseren.

Veel winst te behalen met software voor Productieplanning en Scheduling en Factory Floor Control

Bij veel van onze klanten zien we dat in de basis het ERP wel staat. Natuurlijk kunnen we met bepaalde koppelingen ervoor zorgen dat we de verschillende systemen met elkaar laten praten, waardoor processen efficiënter worden ingericht en werkzaamheden worden gedigitaliseerd. Enkele voorbeelden: digitaliseren van het facturatieproces, het verzenden van automatische pushmeldingen en slimme triggers, barcodescanning en het inrichten van een rapportagetool. Maar de grootste behoefte die we zien bij onze productieklanten is het verder automatiseren van hun werkvloer (FFC) en productieplanning- en scheduling (APS). Hier valt voor veel bedrijven nog winst te behalen. Kleine verbeteringen hier hebben een grote impact op de efficiency van de afdeling.

Zorg voor draagvlak

Een stap voor stap inrichting zorgt ervoor dat medewerkers vertrouwd raken met de nieuwe werkwijze en er zo ook ook draagvlak ontstaat. Daarom adviseren wij in veel gevallen om te beginnen met onze starterskit voor APS en/of FFC. Hiermee zorgen wij ervoor dat de meest voorkomende werkzaamheden op uw productievloer geautomatiseerd worden. Later kunt u natuurlijk altijd uitbreiden, want de software groeit met u mee.

Meer weten of advies nodig? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.

Recent nieuws