Producerende bedrijven staan voor veel uitdagingen

Hoewel de Covid-19-pandemie officieel voorbij is, zijn de economische gevolgen ervan nog altijd merkbaar: materiaal schaarste en lange levertijden zijn nog steeds aan de orde van de dag. Bovendien drijft de geopolitieke situatie de prijzen op en blijkt de krapte op de arbeidsmarkt een structurele uitdaging. Dat deze uitdagingen producerende bedrijven bezighouden, is terug te zien in de resultaten van het Exact MKB Barometer onderzoek. In totaal hebben 566 Nederlandse mkb-bedrijven het eerste kwartaal van dit jaar deelgenomen aan dit onderzoek, waarvan 80 bedrijven uit de productiesector.

Wat zijn de belangrijkste sectorspecifieke uitdagingen?

Problemen in de toeleveringsketen en productinnovatie (beide 33%) worden op dit moment als de belangrijkste sectorspecifieke uitdaging gezien, gevolgd door hoge energiekosten (29%). Het leveren van unieke producten in kleine series, productiekostenreductie, de werving van technisch personeel en het realiseren van korte doorlooptijden eindigen ook nu weer hoog in de top 10.

top 10 sectorspecifieke uitdagingen productiebedrijven

Een efficiënte fabriek, daar draait ’t om!

De alsmaar stijgende kosten en krappe arbeidsmarkt vergroten de noodzaak om efficiënt te werken. Digitalisering en automatisering helpen daarbij. Uit het onderzoek blijkt dat productiebedrijven vooral naar digitalisering kijken om processen te automatiseren. Bij 67% van de productiebedrijven heeft digitalisering dan ook een hoge prioriteit. Ook willen ze graag meer sturen op data, maar beschikken ze daarvoor nog niet altijd over de juiste tools.

Top 3 redenen om te digitaliseren

  1. Voor vetop 3 redenen digitalisering producerende bedrijvenel productiebedrijven betekent digitalisering een kans om taken te automatiseren, zodat de medewerkers efficiënter kunnen werken (59%).
  2. Maar ook het automatiseren van taken zorgt ervoor dat er meer tijd over is om de kwaliteit van het werk te optimaliseren (35%).
  3. Ook ziet bijna een kwart van de productiebedrijven (23%) in dat digitalisering leidt tot betere inzichten in de eigen bedrijfsvoering. Met een goed cijfermatig inzicht verwachten ze betere zakelijke beslissingen te kunnen nemen.

Bent u toe aan de volgende stap?

Met de geïntegreerde standaard best of breed oplossingen uit de BrainSys Industry Suite heeft u een volledig overzicht en inzicht in de processen in uw fabriek en kunt u gemakkelijk (bij)sturen waar nodig. Of het nu gaat om inkoopprocessen, logistiek, voorraadbeheer, werkvloer digitalisering, productieplanning of administratie. Wij helpen u om uw productieprocessen te automatiseren, zodat u door de inzet van slimme ERP beter en efficiënter werkt, want daar draait het om!

Vanzelfsprekend stopt ons werk niet na de implementatie. Sterker nog: dan begint het pas! We bieden consultancy en hebben een eigen support afdeling, zodat we u optimaal kunnen adviseren en ondersteunen. Samen zorgen we ervoor dat uw fabriek zo efficiënt mogelijk draait en u kunt sturen op de data uit uw systemen.

Benieuwd hoe wij u kunnen helpen? Neem dan contact met ons op! Het volledige sectorrapport Productie kunt u hier downloaden

Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden voor ons bedrijf

Recent nieuws