Terugblik: Factory 4.0. “slim en succesvol produceren in de praktijk”

Wie slim wil produceren moet vooral samenwerken en communiceren om het complete plaatje te krijgen wat nodig is voor succes

Op woensdag 26 juni vormde de karakteristieke Prodentfabriek in Amersfoort het decor voor Factory 4.0 “slim en succesvol produceren in de praktijk”. Was u ook een van de ruim 100 bezoekers? Slim! Want deze dag zat bomvol praktijkgerichte, informatieve en inspirerende sessies om succesvol te produceren.

Warm welkom – Exact als basis

De dag werd enthousiast aan elkaar gepraat door gastheer Hans Hellinga en gastvrouw Mieke Smit van BrainSquare. Zij kondigden de sprekers van de plenaire ochtendsessies aan in de voormalige productiehal van de Prodentfabriek. Sjef Mulders, oprichter en eigenaar van BrainSquare, trapte de ochtend af met een welkomstwoord aan alle aanwezige klanten en partners. Hij benadrukte daarbij het doel van BrainSquare: het rendement verhogen van klanten, met de standaardoplossing van Exact als basis. Hans Janse van Exact haakte daarop aan met de vraag ‘Waar gaat dat naartoe met Exact?’. Naast technische vernieuwingen onder de motorkap, richt Exact zich de komende tijd ook op de user interface van Exact Globe en het toevoegen van nieuwe cloudproducten en -services. Volgens de bezoekers een goede zaak.

Van digitale tweeling tot olifant

Vervolgens was het podium voor Arjen van Barneveld van Siemens, partner voor de Preactor-oplossing. Hij nam de bezoekers mee in het nieuwe Siemens-portfolio, waarmee u als het ware een ‘digital twin’ van uw operatie neerzet, overgoten met de ‘special sauce’ van Siemens.
‘De blinde mannen en de olifant’, dat was oorspronkelijk de titel van de presentatie van Jan Heijneman en Patrick van Dijk van UPD. Dat vroeg om uitleg. Zij lieten een beeld zien van geblinddoekte mannen die een olifant aftasten. De één voelt een waaier (oor), de ander een speer (slagtand), weer een ander denkt met een boom te maken te hebben (poot). Als u alleen op uw eigen waarneming afgaat, zonder met de rest van de organisatie te communiceren en samen te werken, realiseert u nooit het complete plaatje dat nodig is om echt succesvol te zijn. Een beeld dat bleek te resoneren bij de aanwezige klanten.

Van AI inzetten tot slim innoveren in een ‘groeiende’ markt

Na de koffiebreak was het woord aan Jeffrey Hagen van ML6. “Wie gelooft dat AI vooral toekomstmuziek is en te duur voor uw bedrijf?” vroeg hij de zaal. Een reactie bleef uit, dus kunnen we concluderen dat veel van onze klanten de invoering hiervan op dit moment overwegen? Het lag in ieder geval niet aan het inspirerende verhaal over Smarter Manufacturing op basis van Artificial Intelligence, Machine Learning en Reinforcement Learning.
Peter Laan van Pieterpikzonen sloot de ochtend af. Hij vertelde de bezoekers over hoe zij als producent en distributeur van diverse zaden met Exact als basis succesvol en slim innoveren in een traditioneel ‘groeiende’ markt.

Breakoutsessies en afsluiting

Na de lunch waren er diverse interessante breakoutsessies:

Exact oplossingen: WMS en Service management

Zo vertelde Martijn van der Molen van Tuinplus hoe zij beduidend minder mancomeldingen en een beter inzicht in de voorraad realiseren met Exact WMS. Annette Bronkhorst van Kassanet Pieterse liet zien hoe zij proactief service verlenen met Exact Service Management. In deze sessie was een kleine groep zeer geïnteresseerde klanten aanwezig, waardoor volop interactie ontstond tussen Kassanet Pieterse, de klanten en Hugo Ideler van BrainSquare.

Productieplanning en Factory Floor Control

In de productiehal demonstreerde Tjerk Nap van Evologics, aangemoedigd door diverse vragen uit de zaal, hoe bedrijven met Preactor grip kunnen krijgen op de planning en capaciteit van machines en medewerkers. Edwin Nicolai en Hans Hellinga van BrainSquare lieten vervolgens in de productiehal zien hoe bedrijven meer grip kunnen krijgen op het productieproces met Factory Floor Control aan de hand van een klantcase. De voordelen zijn divers: minder arbeidsintensief, minder kans op fouten, betere leverbetrouwbaarheid, betere productieresultaten en een proces dat niet afhankelijk is van individuele medewerkers.

Operiational Intelligence

De bezoekers van de sessie van Peter Steigstra van Abuco kregen alles horen over hoe dit bedrijf dynamisch rapporteert met Operational Intelligence, ondersteund door Exact aangevuld met Sumatra. Marijn Hoorn van Sumatra gaf vervolgens een toelichting over het gebruik van Sumatra en ging daarbij in op diverse vragen over de mogelijkheden van de OI-oplossing.

Koele afsluiter

Na een verfrissend waterijsje was het tot slot de beurt aan Jan van Vuuren van EXB-Software, het bedrijf dat een complete cloudoplossing biedt voor het beheer van en de controle op kwaliteit, veiligheid, compliance, risico’s en incidenten. Ook Van Vuuren benadrukte dat bij de invoering van een oplossing als die van EXB alles staat of valt met een goede communicatie, samenwerking en managementstijl. Denk aan de olifant!

Interactie op het beursplein

De dag werd afgerond met een gezellige borrel op het beursplein waar onze klanten, net als tijdens de koffiebreaks en lunch, een rondje konden maken langs de stands van BrainSquare, Evologics en EXB-Software, en partners Mobile Creations, Scan Sys, Sumatra en Transsmart. Er werden demo’s gegeven, vragen gesteld en afspraken gemaakt. Voor klanten was dit event ook weer een mooie gelegenheid om kennis te maken met andere klanten en geïnspireerd te raken door hun succesverhalen.

Kortom, iedereen ging naar huis volop ideeën om nóg slimmer en succesvoller te produceren.
Wij bedanken alle bezoekers voor hun aanwezigheid en hopen de mensen die er deze keer niet bij konden zijn – u hebt wat gemist – te mogen begroeten op ons volgende event!
Factory 4.0. “slim en succesvol produceren in de praktijk” door BrainSquare