Welk ERP is geschikt voor ons bedrijf?

Binnen uw organisatie is de wens voor een nieuw ERP systeem uitgesproken en aan u is gevraagd om dit project op te pakken. Een ontzettend leuke uitdaging, maar tegelijkertijd ook een lastige. Want welk ERP pakket is nu geschikt voor uw organisatie? Een beslissing die niet makkelijk is. Er is zoveel keuze en wat is dan wijsheid? Lees onze tips in dit blog!

blog BrainSys: welk ERP is geschikt?

Het is natuurlijk niet voor niets dat dergelijke projecten veel (voorbereidings)tijd kosten en beslissingen vaak zorgvuldig genomen worden. En dat is maar goed ook, want u koopt niet iedere dag een nieuw ERP. Het moet houdbaar zijn en toekomstbestendig, zodat het met uw bedrijf kan meegroeien.

Waar moet u opletten bij het selecteren van een geschikt ERP?

Bij het selectieproces voor een nieuw ERP systeem wordt gekeken naar wat er zoal op de markt aan ERP software is. Daarnaast is het nog veel belangrijker om in eerste instantie in uw eigen organisatie te kijken. Wat zijn eisen ten aanzien van een nieuw systeem? Wat moet verbeterd worden? Waarom volstaat het huidige ERP niet meer? Wat moet er in de eigen bedrijfsprocessen veranderen of op een andere manier ingericht worden en hoe? Pas als intern de doelen ten aanzien van een nieuw ERP helder zijn, dan kan gekeken worden welk ERP hierbij past.

Kies voor een ERP die zich in uw branche reeds bewezen heeft

Natuurlijk is de keuze voor een ERP groot. Kijk binnen uw branche met welke ERP systemen collega-bedrijven werken. Omdat deze software al door vele soortgelijke bedrijven gebruikt wordt, is er kennis van uw branche en daarmee van uw processen. Uiteindelijk zijn de processen binnen bedrijven in dezelfde branche overlappend, waardoor uw processen niet persรฉ uniek zijn. Deze ERP software is hierop afgestemd, waardoor u met standaard software kunt volstaan. In feite is het wiel al voor u uitgevonden. Dit bespaart u niet alleen veel geld voor maatwerk oplossingen, maar zorgt er ook op lange termijn voor dat uw ERP software met u mee kan groeien. Hiermee voorkomt u ellende achteraf.

Welke ERP partner kies ik?

Door samen te werken met een partner die uw branche kent, bent u er zeker van dat zij ook bekend zijn met uw bedrijfsprocessen. Zij hebben ervaring met dergelijke implementaties en al bij veel bedrijven succesvolle ERP systemen geรฏmplementeerd. Deze kennis nemen ze mee en helpen uw bedrijf om het nieuwe ERP succesvol live te krijgen. Daarnaast kennen zij de systemen goed en kunnen zij uw medewerkers trainen, zodat er ook daadwerkelijk draagvlak is om met het nieuwe ERP te werken.

Onze tips samengevat:

  1. Maak geen overhaaste beslissingen. Neem de tijd om intern alle vragen te beantwoorden, zodat helder is wat van een nieuw ERP verwacht wordt en wat de impact is voor het bedrijf. Het is echt van belang dat ook bedrijfsprocessen in kaart worden gebracht en zorg voor draagvlak. Zonder draagvlak en de wil om processen ook daadwerkelijk te veranderen gaat geen enkel nieuw ERP succesvol geรฏmplementeerd worden.
  2. Kijk welke systemen in uw branche zich reeds bewezen hebben.
  3. Laat u voorafgaand aan een selectieproces eerst eens vrijblijvend informeren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van diverse ERP systemen. Kijk welke partners kennis hebben van uw branche en praat met hen. Dit geeft u wellicht inzichten die u voor het daadwerkelijke selectieproces nog intern kunt toetsen. Stel dan pas de lijst van wensen/eisen op voor de selectie van het eventuele ERP.

Heeft u deze stappen gezet? Dan bent u weer een stap dichter bij uw keuze en gaat u goed voorbereid aan de slag met de selectie van het juiste ERP systeem voor uw bedrijf. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op, geen vraag is te gek. Wij beantwoorden ze graag!

Bel mij terug voor meer info

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.