5 aandachtspunten bij digitalisering van productiebedrijven in de voedingsbranche
Digitalisering bij productiebedrijven, zo ook in de voedingsbranche, komt moeizaam van de grond. Dat komt onder andere door de terughoudendheid als het gaat om het doorvoeren van veranderingen. Wil de sector succes oogsten met digitalisering dan zullen productiebedrijven hun proces ter discussie moeten durven stellen.
Wensen van klanten en eisen van de overheid
De voedingsmiddelenindustrie is een dynamische wereld, waarin kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid centraal staan. Wilt u alles zo soepel en efficiënt mogelijk laten verlopen, dan krijgt u als verantwoordelijke van bijvoorbeeld een brood-, chocolade- of koekfabriek de nodige uitdagingen voor uw kiezen.
Zo wordt voedsel anders geproduceerd, gedistribueerd en geconsumeerd dan voorheen. Er is behoefte aan gezonde en verse voeding en meer gemak. Daarnaast wil de consument weten waar zijn eten vandaan komt. Niet alleen de consument stelt eisen aan uw bedrijf, ook vanuit de overheid worden er strenge eisen gesteld, bijvoorbeeld regelgeving rond kwaliteit en voedselveiligheid.
Uitdagingen tackelen
Door processen te digitaliseren en systeem aan elkaar te koppelen, maakt u uw productiebedrijf efficiënter en gaat u ook de andere uitdagingen te lijf. Automatisering helpt met het voldoen aan veiligheids- en kwaliteitseisen. Een andere uitdaging die u tackelt met digitalisering van uw productieprocessen, is de audit. Eenmaal geautomatiseerd, bent u hier altijd en overal op voorbereid. Verder bereikt u met een digitaal aangestuurd productieproces een hogere leverbetrouwbaarheid, zorgt u voor een maximale benutting van uw grondstoffen, machines en personeel en houdt u de productiekosten zo laag mogelijk.
Modern terras
Ik vergelijk automatisering van de productievloer met een met een modern terras. Iemand komt de bestelling opnemen via een tablet. Even later komt een ander met de order naar buiten die hij op het scherm binnen doorkreeg. Dit werkt super efficiënt: klanten worden snel bediend, serveersters lopen niet onnodig de benen uit hun lijf en miscommunicatie over een bestelling sluit je zo uit. Bij productiebedrijven kan deze efficiëntie ook worden doorgevoerd. Hoe fijn zou het zijn als er zonder papier gewerkt kan worden (papier dat vies kan worden of kwijt kan raken) en alle bedrijfsprocessen – van inkoop en planning tot productie en logistiek – met elkaar zijn verbonden en alle informatie op één plek verzameld wordt?
Dit zijn de vijf aandachtspunten om bij digitalisering rekening mee te houden
Als u hierop let tijdens de digitalisering van uw fabriek, dan vergroot dit de kans op succes en een soepele omschakeling.
1. Durf het huidige proces ter discussie te stellen
Vooral in familiebedrijven of bedrijven waarin al jaren de dingen op dezelfde manier gedaan worden, kan dit wel eens lastig zijn. Het gaat al jaren goed, dus waarom zouden we dingen veranderen? Bedenk dat stilstand achteruitgang is en dat goed altijd beter kan.
2. Laat je niet te veel leiden door de waan van de dag
Wat kun je en moet u nú doen om in de toekomst efficiënter te kunnen werken? Die vraag is belangrijk, zeker in een markt die rap verandert en waarin je snel ingehaald wordt door de concurrentie.
3. Eerst analyseren, daarna automatiseren
Hoe ziet het huidige proces eruit? Waar gebruik je welke papieren en formulieren en wat staat daar zoal op? Wie doet er wat mee en hoe nodig is het? Pas als hier duidelijkheid en overeenstemming over is, kunt u het proces gaan automatiseren op een manier die aan de wensen en eisen van je organisatie voldoet.
4. Zorg voor draagvlak
Automatiseren betekent afscheid nemen van oude werkwijzen. Want als u papier elimineert, beëindigt u ook oude processen. Wie weet raakt u zelfs wel mensen kwijt die al lang bij het bedrijf werken en geen zin hebben in verandering. Probeer de minder flexibele en vastgeroeste mensen te overtuigen van het nut van digitaliseren. Kom met concrete voorbeelden om uw voorstel voor nieuwe processen kracht bij te zetten. Hoe meer draagvlak, hoe groter de kans van slagen.
5. Vermijd maatwerk en laat je adviseren
Trap niet in de valkuil die maatwerk heet. Het is niet nodig en als u met een specialist samenwerkt tijdens het digitalisatieproces voldoen standaardprogramma’s prima. Kies voor een adviseur of leverancier die ervaring heeft in de voedingsbranche en u weet zeker dat uw processen te vangen zijn in standaardsoftware. Hoe minder maatwerk, hoe beter en sneller u later bovendien veranderingen kunt doorvoeren en hoe minder dat kost.
Maar hoe doet u dat precies, die processen stroomlijnen en de fabriek efficiënter laten functioneren?
Lees meer hierover in ons whitepaper! In dit whitepaper nemen wij u mee langs diverse uitdagingen die herkenbaar zijn voor alle bedrijven die koekjes, chocolade of brood produceren.
Download Whitepaper