Belang van inzicht in voorraadpositie voor de voedingsmiddelenindustrie
Inzicht in de voorraadpositie is cruciaal voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie om aan de vraag van klanten te voldoen. Automatisering kan daarbij helpen. Maar hoe pakt u dat aan? Door bijvoorbeeld de software van Exact te combineren met aanvullende standaardoplossingen uit de BrainSys Industry Suite.
BrainSys is specialist op het gebied van ERP en additionele standaardoplossingen voor productie- en servicebedrijven, waaronder bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. “Zij willen natuurlijk elke verkooporder binnen de gestelde levertijd beleveren. Daarvoor is zicht op de voorraadpositie cruciaal, maar minstens zo belangrijk is dat ze weten wat ze qua orders kunnen verwachten”, zegt Edwin Nicolai, Delivery Manager bij BrainSys. “Dat laatste kan behoorlijk fluctueren in de tijd, zeker bij seizoensgebonden bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Denk aan de productie van ijsjes.”
Meer grip krijgen op uw voorraadpositie
Meer grip krijgen op uw voorraadpositie begint volgens Nicolai bij het hoofdproductieplan (HPP) in Exact. “Hierin geeft u aan wat u denkt te produceren in de tijd. Voedingsmiddelenbedrijven raden we aan om hieraan een extern forecasting programma te koppelen die op basis van historische afzet en actieschema’s de vraag voorspelt, zodat u weet wat u moet produceren om uw voorraadpositie op peil te houden. Verder is ook een stukje marktverkenning belangrijk”, vindt Nicolai. “U moet als bedrijf niet alleen feeling hebben met uw klanten, maar met de hele markt. Waar ziet u kansen? Ook dat vertaalt u naar forecasting. En tot slot is het van belang om de contractafspraken met uw vaste klanten mee te nemen in het systeem om aan de totale vraagvoorspelling te voldoen.”
Orders plannen in de juiste volgorde, op de juiste machine en het juiste moment
De parameters in het HPP zijn van belang voor de Material Requirements Planning (MRP), de materiaalbehoefte. “Vanuit Exact heeft u inzicht in de voorraadposities in de tijd”, zegt Nicolai. “Op basis hiervan kunt u duidelijk onderscheid maken tussen wat u als voorraad heeft liggen (in eigen en externe magazijnen) en wat er de komende tijd gaat gebeuren op basis van de planning. Door die twee cijfers te combineren weet u wat u nog moet produceren. Daarvan maakt u in Exact de werkorders/productieorders aan. De orders worden vervolgens geproduceerd in één of meerdere fabrieken op één of meerdere productielijnen. De volgorde waarin dat gebeurt, is ook van belang. Als BrainSys kunnen we aan o.a. Exact een planning & scheduling oplossing koppelen (Opcenter APS) die de orders plant in de juiste volgorde, op de juiste machine, op het juiste moment.”
Zicht hebben op de voorraadposities
Niet alleen de voorraadpositie van eindproducten is van belang voor een optimale efficiency in de fabriek, u moet ook zicht hebben op de voorraadpositie van grondstoffen, verpakkingen, enz. om überhaupt producten te kunnen maken, stelt Nicolai terecht. “In Exact kunt u die gegevens kwijt die worden overgenomen door de MRP om van daaruit bestellingen te plaatsen bij leveranciers. Het belang van de voorraadposities op alle fronten mag dus niet onderschat worden. Dat betekent ook dat registraties rondom de fysieke voorraden in de fabriek en magazijn op orde moeten zijn. Op het moment dat er iets wordt verbruikt, moet dit geregistreerd worden. Het WMS, een barcodesysteem in Exact, is hiervoor een interessante oplossing om direct bij de bron producten af te boeken.”
Een digitale werkvloer
“De met Opcenter APS geplande productieorders kunnen digitaal aangeboden worden richting de werkvloer middels WMS en/of de Factory Floor Control oplossing van BrainSys”, vervolgt Nicolai. “Op het moment dat een pallet is geproduceerd, rolt er automatisch een SSCC-label uit de printer. Dit staat voor Serial Shipping Container Code om het logistieke proces te optimaliseren en wordt veelal gebruikt in combinatie met EDI berichten. Een standaardoplossing die te koppelen is met het ERP systeem. Het vormt in feite de basis voor een volledig digitale supply chain.”
“Daarnaast kunnen productspecificaties gegenereerd worden met informatie aangaande receptuur en ingrediënten. Want ook voor het samenstellen van de receptuur zijn specifieke standaard systemen op de markt die we koppelen aan het ERP. Op die manier worden alle processen in een voedingsbedrijf ondersteund waarbij het ERP systeem centraal staat.”
Een efficiënte fabriek, daar draait ’t om!
Nieuwsgierig naar hoe wij ook van uw van uw voedingsmiddelenfabriek een efficiënte fabriek kunnen maken? Neem contact met ons op en we vertellen u graag meer over de mogelijkheden van onze software, die zich in de voedingsbranche inmiddels ruimschoots bewezen heeft.
Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden voor ons bedrijf