Het belang van goed magazijnbeheer

Weet u precies wat binnenkomt in uw magazijn en er weer uitgaat en wanneer? Weet u waar alles ligt of grijpt u regelmatig mis? Goed magazijnbeheer is cruciaal voor een efficiënte fabriek. U wilt tijdig en foutloos aan uw klanten leveren. Klanten verwachten van u dat u steeds sneller levert (vandaag besteld, morgen in huis). Dit betekent dat u voorraden moet aanhouden, maar wel dusdanig dat deze goed zijn afgestemd op vraag en aanbod. Te grote voorraden brengt ook weer risico’s met zich mee en daar zit u niet op te wachten.

WMS oplossing - Brainsys

Wat is van belang voor het efficiënt inrichten van magazijnbeheer? Een magazijn is meer dan alleen een opslagplaats. U wilt weten wat er op voorraad ligt, maar ook wanneer er weer bevoorraad moet worden. Daarnaast is het van belang dat u de voorraad in de juiste volgorde verwerkt. Bovendien moeten veel bedrijven wettelijk registeren waar welke producten waarin verwerkt zitten, zodat bij een recall deze snel te herleiden zijn. Kortom in een magazijn vinden veel handelingen plaats en u moet precies weten wat er in uw magazijn gebeurt.

Stroomlijn uw magazijnprocessen met WMS

Door uw magazijn zo efficiënt mogelijk te stroomlijnen, bespaart u kosten, voorkomt u fouten en zorgt u ervoor dat u voldoet aan kwaliteitseisen en de klantverwachtingen met betrekking tot de leverbetrouwbaarheid. Met een Warehouse Management Systeem (WMS) optimaliseert u uw logistieke proces en automatiseert u uw fysieke goederenstroom. Zo houdt u met een slimme oplossing grip op uw magazijn en dat draagt bij aan een efficiënte fabriek, want daar draait ’t om!

Maar welke handelingen in een magazijn zijn te automatiseren en kunnen daarmee efficiënter worden ingericht? Bij veel van onze klanten zien we dat WMS ingezet wordt voor het volgende:

  • up-to-date voorraadinformatie;
  • betrouwbare voorraadinformatie;
  • verlaging van de foutkansen;
  • verbetering van uitleverperformance en servicegraad;
  • voldoen aan termijn (binnen 4 uur) traceerbaarheid;
  • snelheid en eenvoud in registratie.

Tracking & Tracing van uw inkomende goederen

Werkt u met batch-of serienummers? Dan is traceerbaarheid van uw producten een absolute must. Met WMS kunt u binnengekomen goederen direct in de juiste aantallen registreren inclusief batch- of serienummers. Verbruikte grondstoffen kunt ook toewijzen aan een productie order. Zo heeft u volledige traceerbaarheid van uw grondstoffen, waardoor u voldoet u aan de eisen.

Eenvoudig registeren van ontvangsten, tellingen en verplaatsingen

Registreer eenvoudig uw magazijn transacties, zoals ontvangsten, tellingen en verplaatsingen. Scan met een handterminal de barcodes van uw goederen en de informatie wordt automatisch verwerkt in uw ERP. Zo heeft iedereen in de fabriek altijd realtime voorraad informatie. Hierdoor grijpt u nooit mis, kunt u uw orderpickproces stroomlijnen en vergroot u uw leverbetrouwbaarheid.

Snel en foutloos uw orders picken

Digitaliseer uw picklijsten en maak gebruik van barcodescanning. De scanner sorteert de pickorders vervolgens per magazijnlocatie. Hierbij kunnen meerdere orders gecombineerd worden, waardoor het picken sneller gaat. Bij een verschil tussen de gepickte goederen en het aantal goederen in de order, wordt automatisch een backorder geplaatst en de rest van de order afgehandeld. Het pickproces verloopt zo veel sneller en foutloos.

Pickroute bepalen, waardoor u altijd de juiste voorraad gebruikt

Met replenishment zijn de raaplocaties in uw magazijn altijd op tijd aangevuld. Op basis van openstaande orders of op basis van gewenste voorraadposities, bepaalt u hoe groot uw voorraad moet zijn. U laat zelf weten welke picklocaties bijgevuld moeten worden. Zo voorkomt u onnodige vertragingen bij orderpicken. Met routeoptimalisatie genereert u de ideale route voor een raaplijst. U bespaart hiermee operationele kosten, omdat er rekening gehouden wordt met batch artikelen (THT) en einddata van lotnummers of beschikbare serienummers.

Productie uitgifte en werkelijke verbruik van grondstoffen

Werkt u met grondstoffen en halffabricaten? Dan is het goed om te weten dat hiermee rekening gehouden wordt. Alleen de verbruikte hoeveelheden grondstoffen en halffabricaten worden geregistreerd. Zo heeft u geen verschillen tussen uw voorraadadministratie en uw fysieke voorraad. Daarnaast heeft u een beter inzicht in de daadwerkelijke productiekosten van een eindproduct.

Wilt u meer weten?

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een greep uit de mogelijkheden die een goed WMS te bieden heeft. Ieder bedrijf heeft zo zijn eigen werkwijze waarmee rekening gehouden moet worden. Een standaard en flexibel WMS houdt hier rekening mee. Natuurlijk informeren wij u graag naar de mogelijkheden. Wij laten u graag zien hoe WMS kan bijdragen aan een efficiënte fabriek. Neem contact met ons op of schrijf u in voor onze BrainTalk. In dit gratis webinar vertellen we alles over WMS.