Hoe Cloud ERP fabrikanten kan helpen

“De toekomst is niet meer wat hij geweest is” is een citaat toegeschreven aan Paul Valéry die de drastisch veranderde wereldbeelden en nieuwe opkomende denkwijzen beschrijft die ontstonden na de Eerste Wereldoorlog. Veel bedrijven worden nu geconfronteerd met een situatie waarin hun oude aannames op de proef worden gesteld en de regels van het oude spel achterhaald raken.

Jarenlang was de typische bureaucratische organisatie ontworpen om de risico’s bij haar activiteiten te beperken en om incrementeel te kunnen schalen. Bedrijven konden groeien door eenvoudigweg iets betere versies van bestaande producten te maken. Wij leven niet langer in die traditionele incrementele wereld. Technologie heeft het tempo van verandering verschoven van incrementeel naar exponentieel.

Nu in 2021 zijn er sterke aanwijzingen dat organisaties kijken hoe hun bedrijfsmodellen zullen veranderen naarmate de wereld steeds digitaler wordt. Hoe dit op een kosteneffectieve en realistische manier te doen, is de reden waarom zo veel bedrijven de cloud overwegen.

De cloud voor besluitvormers in de productiesector

Fabrikanten hebben zich gerealiseerd dat ze tegenwoordig moeten concurreren op snelheid en wendbaarheid, in plaats van op omvang. Een van de grote vragen die daarmee verband houden, is hoe te innoveren en te groeien in de huidige digitale economie met een hoge intensiteit. Steeds vaker blijkt dat cloud-applicaties een manier zijn om in te spelen op de behoeften van de markt:

  • Fabrikanten leren dat cloudapplicaties het gemakkelijker maken om de stortvloed aan gegevens te benutten die binnenkomen van verbonden sensoren in hun fabrieken, voorraden & grondstoffen en van signalen langs de toeleveringsketen.
  • Cloud stelt fabrikanten ook in staat om best practice standaarden voor beveiliging en governance in te voeren
  • Voor bedrijven met geografisch verspreide productieactiviteiten maken cloudgebaseerde systemen een wereld mogelijk waarin de prestaties van productieprocessen, programma’s en productlijnen realtime beschikbaar zijn. Vanaf elke locatie en op elk moment. Tegelijkertijd wordt onderlinge samenwerking, zowel intern als extern, mogelijk.
  • De tijd van massaproductiestrategieën loopt ten einde. Niet de productie-efficiëntie, maar de klant bepaalt de toekomst van een fabrikant. Cloud computing maakt het mogelijk om de meest relevante gegevens te gebruiken om nieuwe prestatie-indicatoren en metrieken te definiëren, zodat fabrikanten kunnen uitbreiden naar nieuwe markten.
  • Cloud computingdiensten maken het ook mogelijk voor fabrikanten om nieuwe supply chain netwerken te ontwerpen, en sourcingbeslissingen sneller en beter te nemen.

In het huidige nieuwe normaal maken fabrikanten die nieuwe bedrijfsmodellen willen ontwikkelen en verschillende markten willen betreden, gebruik van cloud computing toepassingen, zodat ze hun activiteiten kunnen richten op de klant.

De cloud voor IT-besluitvormers in de productiesector

IT-managers in productiebedrijven worden uitgedaagd om technologie te adopteren op manieren die veel sneller zijn dan alles wat ze eerder hebben gedaan. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van digitale mogelijkheden, het automatiseren van workflows en het afbreken van gegevenssilo’s om informatiestromen mogelijk te maken die nieuwe inzichten en ideeën opleveren. Voor een IT-besluitvormer zijn cloudimplementaties om verschillende redenen zinvol:

  • Het wordt eenvoudiger om verschillende applicaties via de cloud te integreren dan met onpremise systemen het geval was. De mogelijkheid om interne systemen te koppelen, en misschien nog belangrijker externe systemen, is een vereiste voor een fabrikant die succesvol wil opereren in een post COVID wereld. Cloudapplicaties zijn zowel aanpasbaar als vervangbaar en bieden de mogelijkheid om in te pluggen op een verscheidenheid aan API’s
  • Cloud neemt ook de last weg van het beheer van fysieke software updates of de noodzaak om te plannen voor downtime
  • Dankzij cloudoplossingen hoeven bedrijven zich niet langer bezig te houden met de ontmoedigende taak van het maken en ondersteunen van on-premise software. Cloud elimineert ook de afhankelijkheid van interne of gespecialiseerde middelen, aangezien de dienstverlener deze levert.
  • Wanneer een bedrijf overweegt zijn ERP te verplaatsen naar een cloudsysteem, moeten zakelijke en IT besluitvormers bevestigen dat beide soorten ERP-oplossingen werken en er hetzelfde uitzien. Zo niet, dan zal een groot change management project nodig zijn om het personeel te helpen bij de overgang naar een andere manier van gebruik van het systeem.

Digitale versterking

De pandemie heeft ons geleerd dat bedrijven die versterkt zijn door digitale technologie veerkrachtiger zijn en beter in staat zijn om te transformeren wanneer ze geconfronteerd worden met grote veranderingen in de werk- en marktomgeving.

Fabrikanten, met name in het MKB, moeten nu beslissen hoe ze de schaarse middelen effectief toewijzen om ervoor te zorgen dat het bedrijf digitaal in staat wordt gesteld om te groeien. De sleutel tot succes in dit nieuwe digitale tijdperk is het selecteren van een ERP-platform ontworpen voor fabrikanten die kosteneffectief, schaalbaar & veilig is en de toepassing van nieuwe technologische mogelijkheden mogelijk maakt. De cloud is de beste strategie om bedrijfsgroei mogelijk te maken en nieuwe kansen te verkennen.

Door te vertrouwen op cloudgebaseerde dienstverleners, voor zowel standaard, commoditized diensten als leadingedge diensten, kunnen bedrijfsleiders hun organisatie beter focussen.

Auteur: Kevin Dherman Chief Innovation Officer bij SYSPRO

Recent nieuws