Uw ERP voor productie implementeren: in de Cloud of on-premise?

Als het gaat om bedrijfstransformatie en digitalisering wordt de term “Cloud-first” gezien als een belangrijke enabler voor bedrijven die ERP overwegen. Een Cloud computing-strategie moet niet alleen gericht zijn op het oplossen van technische problemen, maar gericht zijn op het bevorderen, ontwikkelen en extraheren van tastbare zakelijke voordelen. Cloud tactiek moet verder reiken dan IT en moet worden omarmd door de organisatie als geheel.  

Cloud-first” betekent echter niet “alleen maar cloud”. Het kost tijd voor een onderneming om die vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om een succesvolle Cloud-operatie te runnen, dus een Cloud computing-project zal waarschijnlijk een meerjarige inspanning zijn, terwijl het bedrijf leert hoe het de voordelen van Cloud ERPapplicaties kan benutten.

De groei van de Cloud

De adoptie van Cloud gebaseerde applicaties is zo sterk gegroeid dat Gartner voorspelt dat meer dan de helft van alle ERP-uitgaven in 2025 worden besteed aan Cloud ERP-implementaties.

Belangrijke redenen hiervoor zijn onder meer:

  • Cloud computing-strategieën worden gedreven door de vraag om activiteiten te digitaliseren in reactie op de disruptieve veranderingen die worden teweeggebracht door de Vierde Industriële Revolutie.
  • De snelle cyclus van technische innovatie en de noodzaak om de infrastructuur te blijven moderniseren, dwingt fabrikanten om uitgaven te doen voor andere kritieke middelen en de infrastructuurbeslissingen over te laten aan een Cloudprovider.
  • Door over te stappen op de Cloud kunnen organisaties de implementatie- en upgradetijden voor applicaties verkorten.
  • Organisaties kunnen de Cloud gebruiken om het risico van infrastructuurrampen en herstelbeheer te verminderen.

De rol van de Cloudprovider

Fabrikanten hebben de keuze uit verschillende Cloud computing-platforms. Hoewel de hyperscale providers, zoals: Amazon AWS, Microsoft Azure, Google, IBM de publieke Cloud domineren, zijn er veel kleinere en niche providers die voorzien in geografische en zakelijke behoeften die niet door de grote spelers worden gedekt. Om de risico’s van lock-in aan één provider te verminderen, kunnen bedrijven kiezen voor een Multi Cloud strategie.

Waar uw ERP te implementeren?

Als u een fabrikant bent die een nieuw ERP-systeem wenst, of overweegt hoe u uw bestaande ERP-implementatie beter kunt maken, is een van de kwesties waarmee u te maken krijgt de vraag waar uw software moet draaien. In de Cloud, on-premise, of hybride?

ERP en een openbaar Cloud-platform

Het draaien van uw ERP-systeem op een openbaar Cloud-platform (bijvoorbeeld Microsoft Azure) betekent dat u alleen betaalt voor de middelen die u gebruikt en de kosten variëren afhankelijk van hoe u de Cloud infrastructuur gebruikt. Hier zitten voor- en nadelen aan, vooral wanneer u begint. In het begin zult u de voordelen zien van het niet uitgeven aan een eigen infrastructuur. Maar bedrijven hebben in het begin vaak geen duidelijk idee van hoe zwaar hun Cloud werklast zal zijn en daarom kan budgettering in het begin moeilijk zijn.

Enkele andere veel voorkomende valkuilen bij het overstappen naar de Cloud zijn:

  • Het onderschatten van de noodzaak om personeel om te scholen of personeel aan te nemen voor nieuwe cloudrollen.
  • Het niet begrijpen van de gedeelde en individuele verantwoordelijkheden tussen u, de klant, en de Cloudprovider.
  • Het niet uitvoeren van de juiste governance-, compliance- en beveiligingsaudits voordat u aan de reis naar de Cloud begint.
  • De Cloudmigratie behandelen als een eenmalige inspanning in plaats van een overgang in meerdere fasen.

Voor fabrikanten die op meerdere locaties of in meerdere tijdzones opereren, maakt een ERP in de Cloud het mogelijk voor iedereen om toegang te krijgen tot een enkel systeem, in plaats van hun eigen lokale instances te draaien. Dit brengt aanzienlijke voordelen met zich mee op het gebied van gecentraliseerde rapportage, betere governance & compliance en verbeterde samenwerking binnen de onderneming. Een enkel systeem vermindert ook de behoefte aan meerdere skillsets die worden ingezet om verschillende locaties te ondersteunen.

Met een ERP-systeem in de Cloud kunnen fabrikanten kijken naar gegevens van nieuwe technologieën, zoals het Internet of Things (IoT) en AI-toepassingen die bijna uitsluitend in de Cloud worden gebruikt.

Beheerde Clouddiensten

Als u de weg van de Cloud wilt inslaan, maar niet over de tijd, middelen en extra personeel beschikt om een publieke Cloud implementatie uit te voeren, dan kunnen beheerde Cloud services het antwoord zijn.

Het model voor beheerde Cloud services biedt organisaties een specifieke, gehuurde infrastructuur voor één huurder van een leverancier van beheerde services

Beheerde Cloud services bieden de voordelen van Infrastructure-as-a-Service (IaaS) (infrastructuur, opslag, besturingssysteem, netwerkservices) met aanvullende services, zoals beveiliging en applicatieonderhoud door de leverancier van beheerde services.

Beheerde clouddiensten bieden een toegangspoort tot de Cloud. Voor fabrikanten die applicaties hebben die niet Cloud-native zijn, d.w.z. on-premise systemen die naar de Cloud zijn ‘getild’, vermindert deze route de kosten en het risico van conversie naar een Cloud platform en stelt het de IT-afdeling in staat duidelijker te begrijpen en te identificeren waar uitgaven aan de Cloud gerechtvaardigd kunnen worden.

On-premise

Sommige applicaties zullen migreren en goed presteren in de Cloud, maar andere kunnen een uitdaging vormen om te migreren, vooral als ze gebruikmaken van aangepaste integraties of niet-standaard interfaces. In een productieomgeving kunnen interfaces naar specifieke machines sterk zijn aangepast en moeilijk te implementeren zijn via de Cloud. 

Door een ERP-systeem on-premise te draaien, behoudt een onderneming de volledige controle over wat er gebeurt. In sterk gereguleerde sectoren met zorgen over privacy en compliance naleving, biedt on-premise implementatie een groter niveau van eerstelijns controle. Het uitvoeren van een implementatie op locatie betekent ook dat bedrijven met zorgen over regelgeving volledig verantwoordelijk zijn en precies weten waar en hoe hun gegevens te allen tijde veilig worden bewaard.

Voor on-premise ERP-systemen die op meerdere locaties worden gebruikt, kan web gebaseerde toegang tot uw ERP-applicatie ervoor zorgen dat locaties op afstand gebruik kunnen maken van één enkel systeem.

Hybride

Waar u uw ERP-systeem wilt implementeren is geen of/of beslissing. Er is geen reden waarom u sommige bedrijfssystemen niet in de Cloud zou kunnen draaien en andere on-premise in een hybride omgeving.

In de Cloud kunnen fabrikanten via een online portal samenwerken met leveranciers aan offertes en orders. Klanten en verkopers toegang geven tot actuele informatie over leveringen en prijzen via het web of mobiele apparaten kan ook worden ondersteund met behulp van de Cloud.

Aan de andere kant kunnen toepassingen op de fabrieksvloer beter on-premise worden geïmplementeerd. Een andere on-premise use case is magazijnbeheersoftware die realtime informatie biedt over ontvangst, inslag, orderverzamelen en verpakken.

Uw keuze maken

Er is geen goed of fout antwoord op de Cloud ERP vs. on-premise ERP debat. Elk productie- of distributiebedrijf heeft andere eisen die van invloed zijn op hun implementatiestrategie. Het kiezen van uw oplossing komt neer op wat het beste is voor uw organisatie. Voordat u uw beslissing neemt, zorg ervoor dat uw ERP-oplossing de opties biedt en laat uw ERP-leverancier u helpen door het uitvoeren van een grondige en diepgaande beoordeling van de unieke behoeften van uw bedrijf om u te voorzien van de ideale oplossing.

Auteur: JP van Loggerenberg Chief Technology Officer bij SYSPRO