Terugblik BrainSessie Closed loop planning, scheduling & execution

Succesvolle dag die in het teken stond van Closed loop planning, scheduling & execution

Op 3 november was het zover. Een dag in het teken van Closed loop planning, scheduling & execution. Met in de ochtend een exclusief programma voor onze Opcenter APS klanten en in de middag een programma voor al onze relaties om kennis te maken met onze BrainSys Supply Chain Suite. Uiteraard met de nodige uitleg over forecasting, planning en scheduling en het belang van een goede interne samenwerking bij deze processen.

Onze Supply Chain Suite bevat ERP onafhankelijke standaard oplossingen die onderling geïntegreerd zijn en die bijdragen aan het digitaliseren en efficiënter maken van uw supply chain.

De vele aanmeldingen en de volle zaal gaven aan dat dit een onderwerp is wat leeft bij producerende bedrijven. Wij delen graag onze kennis met onze relaties en kijken dan ook met volle tevredenheid terug op deze dag. En met een gemiddelde beoordeling van een 7,9 mogen we zeggen dat ook onze relaties terugkijken op een geslaagde dag. Tevreden klanten, daar draait ’t om!

Exclusieve ochtendsessie voor APS klanten

De ochtend stond in het teken van Opcenter APS gebruikers. BrainSys collega Hans Maas vertelde aan de hand van verschillende voorbeelden wat de vernieuwingen zijn binnen de nieuwe releases van Opcenter APS. Op basis van klantfeedback wordt steeds gekeken wat er in de nieuwe releases moet worden meegenomen als standaard functionaliteiten. Nieuwste versie is nu 2204 en 2210 wordt binnenkort verwacht. De beschikbare functionaliteiten zijn afhankelijk van de versie waarmee men werkt.

Opcenter APS live en dan?

Alles werkt. Dat is fijn. Maar hoe gaat de afdeling om met nieuwe of vertrokken medewerkers, nieuwe machines of proceswijzigingen? Wat kunt u met nieuwe functionaliteiten, gaat u upgraden/updaten? Kortom: hoe werkt u als bedrijf succesvol met Opcenter APS na livegang? Waar loopt u tegenaan, wat kan beter of moet bij nader inzien toch anders?

Hiervoor biedt BrainSys de Health check aan: samen met u stoppen we jaarlijks even de thermometer in het systeem en bespreken de wensen. Zo zorgen we er samen voor dat de oplossing meebeweegt met uw ontwikkelingen. In 2 dagen bent u weer helemaal up to date en haalt u het maximale uit uw planning en scheduling oplossing!

Het was een goede interactieve ochtendsessie waarin ruimte was om van elkaar te leren en te horen hoe men intern met Opcenter APS werkt. Na de lunch deel twee van deze dag, waarin ook de relaties die nog niet met Opcenter APS werken welkom werden geheten en bijgepraat werden over closed loop planning, scheduling & execution.

Closed Loop Manufacturing

Arjen van Barneveld van Siemens ging in op onderstaande vragen. Hoe gaat u om met de veranderende eisen van de consument? Waar gaat u in de complexibiliteit waarde vinden? Hoe ontwikkelt u uw producten op een manier dat dat ze gericht zijn op de toekomst? Sustainable, veilig en efficiënt. Kortom: hoe vertaalt u die complexiteit in voordelen en kunt u zich onderscheiden van de concurrentie? Zorg dat u weet waar de gaps zitten en digitaliseer waar nodig, met de ROI in gedachten en werk samen met partners die u hierbij kunnen ondersteunen en adviseren. Een bedrijf dat in staat is om (supply chain) afdelingen goed met elkaar te verweven (lees: digitaliseren en dus zorgt voor een closed loop manufacturing) zal zich onderscheiden van de concurrent en succesvol zijn.

Closed loop planning, scheduling & execution

Closed loop, wat bedoelen wij daarmee? Integreer uw ERP met Opcenter APS voor planning & scheduling en met Factory Floor Control voor het digitaliseren van uw productievloer! Zo zorgt u voor een closed loop planning, scheduling & execution. Hans Maas legde de verschillen uit tussen planning en scheduling. Iets wat toch wel eens verward wordt met elkaar. Het totale proces bestaat uit: forecast, planning, scheduling en uitvoering. Stap voor stap werden deze stappen toegelicht aan de hand van duidelijke voorbeelden. Zo werd Opcenter APS toegelicht in combinatie met Factory Floor Control (voor het digitaliseren van de werkvloer). Uiteraard ontbrak een demo van beide oplossingen deze dag niet.

Forecasting

Een cruciaal onderdeel van het plannen is een stukje forecast. Vandaar dat dit onderdeel ook niet mocht ontbreken tijdens deze middag. Het is immers een onderdeel van closed loop. Ook hiervoor wordt gebruik gemaakt van een standaard oplossing. Deze kan standalone worden gebruikt of geïntegreerd worden met ieder ERP, MRP, BI tools en meer. Als de forecast niet goed is, gaat het in de rest van het planproces mis. Forecasting is dus cruciaal voor een goed en juist planproces. Wat er in het verleden is gebeurd dat weet u, daar heeft u gegevens van. Door deze geschiedenis mee te geven aan het product, wordt het door deze oplossing automatisch in een realistische forecast omgezet. Zo kunt u bijvoorbeeld historische data gebruiken om te plannen in de toekomst. In weken, maanden kwartalen of jaren. En het kan op elk gewenst niveau getoond worden (van low tot high level). Natuurlijk is het ook mogelijk om externe data in te voeren.

Zet het kracht bij met Rapportages en Dashboards

Er werden een aantal voorbeeld rapportages & dashboards getoond die BrainSys voor klanten heeft gerealiseerd. Hierin wordt bijvoorbeeld de kwaliteit van de planning in een dashboard getoond. Dit kan globaal maar ook per productielijn per periode. Of een dashboard gebaseerd op bezettingsgraad, waarbij u de week kunt kiezen en ziet dan voor die betreffende week wat de bezettingsgraad op de machines is. De dashboards geven stuurinformatie. Nog een voordeel van deze dashboards is dat ook niet planners middels het dashboard nu de info beschikbaar hebben.

Kortom het was een leerzame dag, waarin veel kennis gedeeld is. Onderling werd veel informatie uitgewisseld. Tussen consultants en klanten, maar ook tussen de aanwezige bedrijven onderling. Goed om te zien dat er zoveel interactie was en zoveel interesse is in dit onderwerp!

Meer weten over closed loop planning, scheduling & execution?

Neem dan contact op met ons. Onze productspecialisten vertellen u hier graag meer over!

Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden voor ons bedrijf